Last van incontinentie? Lees hier wat je kunt doen

Niemand zit erop te wachten, maar urineverlies kan gebeuren zonder dat je het zelf door hebt. Daar kun je zelf verder niets aan doen, maar vervelend is het wel. Gelukkig zijn er voldoende oplossingen, waarmee de ernst van het probleem vermindert wordt. Hieronder lees je de symptomen van een incontinentie en hoe je het probleem kunt verhelpen. Heb je last van urineverlies? Lees dan snel verder en doe je voordeel met de tips die wij verschaffen.

Wat is incontinentie precies?

Incontinentie is een aandoening die bij veel mensen voorkomt. Het komt vaak voor bij vrouwen nadat ze hun eerste kind gebaard hebben, oudere vrouwen in de overgang of wanneer je onlangs geopereerd bent. Bij sommigen is de aandoening tijdelijk, terwijl anderen er de rest van hun leven last van houden. Bij incontinentie heeft men de beheersing over de blaas of de sluitspier van de anus verloren. Men verliest urine zonder hiervan bewust te zijn. Het vervelende hieraan is dat dit op elk moment van de dag kan plaatsvinden: wanneer je aan het werk bent, aan het sporten bent of wanneer je je kinderen naar school brengt. Bij incontinentie wordt er onderscheid gemaakt tussen urine en ontlasting incontinentie.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen optreden. Logischerwijs is urine of ontlasting verlies op zich al een symptoom. Het kan zijn dat je zomaar – zonder dat er iets aan vooraf gaat – urine of ontlasting verliest of dat het gebeurd tijdens het lachen, tillen, niezen, hoesten of andere bewegingen waarbij er druk op de onderste buikspieren en de blaas ontstaat. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een aandrangincontinentie en een overloopincontinentie. In het eerste geval kunnen mensen hun urine niet lang genoeg ophouden en plotseling de dringend de toilet moeten bezoeken, maar dan te laat zijn. Bij overloopincontinentie gaat het om kleine hoeveelheden urine die uit de blaas lekken.

Wat kan ik eraan doen?

We raden je aan een dokter te bezoeken om te kijken of jouw incontinentie tijdelijk of permanent is. In beide gevallen wordt het lastig om de oorzaak van het probleem aan te pakken en dus zal je de oplossing moeten vinden in incontinentie ondergoed. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele comfortabele ondergoed op de markt zoals die van Volcare. Deze ondergoed kun je uitwassen en is herbruikbaar. Meer weten? Ontdek dan eerst welk soort incontinentie heb ik.