De geschiedenis van Make Up

Make-up is al duizenden jaren oud

Make-up lijkt iets van nu, maar wist je dat het al duizenden jaren bestaat? Al in de tijd van de oude Egyptenaren werden middelen gebruikt om het uiterlijk te verfraaien. Zo gebruikte Cleopatra al make-up om er nog mooier uit te zien.

De oude Egyptenaren

Ongeveer drieduizend jaar voor onze jaartelling gebruikten de oude Egyptenaren al make-up, zoals oogpotloden, poeders en crèmes. Ze vermengden pure producten als henna, gele en rode okers, grafiet, kopersulfaat en malachiet met olie en/of water. Vervolgens brachten ze de gemixte substantie aan op het gezicht en soms ook op andere lichaamsdelen. De Egyptenaren waren niet de enigen die hun gezicht opmaakten. Ook in Griekenland en China werd dit gedaan. De Griekse vrouwen smeerden kersensap op hun lippen, zodat deze roder waren. In China kleurden de minnaressen van de keizer hun gezicht wit met krijt, kalk en cyanide.

De Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werd er steeds meer geëxperimenteerd met chemische en natuurlijke middelen. In die tijd werd er vaak beweerd dat simpele producten, zoals gezichtscrèmes, een geneeskrachtige werking hadden. Dit was natuurlijk onzin, want deze producten bestonden enkel uit ingedikte oliën.

De achttiende eeuw

In de achttiende eeuw, de pruikentijd, werd make-up zowel door vrouwen als mannen van adel gebruikt. Er werd witte poeder en rouge op het gezicht aangebracht. In die tijd was een bleek gezicht een teken van rijkdom en goede komaf. Dit betekende dat iemand niet vaak buiten kwam en geen zwaar werk had. Vrouwen uit een lagere sociale klasse werden juist weer voor prostituee aangezien als ze make-up droegen.

De negentiende eeuw: de allereerste mascara

In de negentiende eeuw werd make-up populairder en werd er steeds meer cosmetica geproduceerd. Zo werd in 1913 de allereerste mascara geïntroduceerd. Deze was ontwikkeld door een Amerikaanse chemicus als een cadeautje voor zijn zus Mabel. Het merk Maybelline was geboren. Hierna kwamen de lippenstift, oogschaduw en het poederdoosje op de markt. In 1930 lanceerde het merk Max Factor lipgloss.

Make-up tegenwoordig

Tegenwoordig kent de make-up meerdere toepassingen. Meestal wordt het gebruikt om mooie punten te accentueren en oneffenheden te camoufleren. Make-up is erg onderhevig aan modetrends. Elk seizoen verschijnen er weer andere kleuren en producten in de winkel.

Bekende merken

Er zijn een aantal bekende merken die de make-upbranche domineren. Dit zijn de merken l’Oreal, Maybelline, Rimmel London, Max Factor, Golden Rose, Estée Lauder, Mac, Revlon, Lancôme en Max Factor. Deze merken zijn allemaal ontwikkeld in de twintigste eeuw.

Verboden om op dieren te testen

Make-upproducten bestaan uit chemische en/of natuurlijke grondstoffen. Een make-upproduct moet aan hoge eisen voldoen. Het mag immers geen gezondheidsgevaar opleveren. Vroeger werden de meeste producten getest op dieren. Gelukkig, is het in Nederland en België al een aantal jaar verboden om producten op te testen op proefdieren. In Frankrijk is het in sommige gevallen nog wel toegestaan. Cosmetica die buiten Europa is gemaakt, kan wel op dieren getest zijn. Dit geldt vaak voor producten van grotere merken. Kleinere, onbekendere merken, maken geen gebruik van dierproeven.

1 Comment

  1. Pingback: essayforme

Leave a Comment